«Αναρχία» από τον Rabbit Design


Ίσως κατά καιρούς να έχετε δει, στείλει σε φίλους σας ή ποστάρει κάποια από αυτά τα σκίτσα με μεγάλη επιτυχία:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

Ξέρατε όμως ποιος κρύβεται πίσω από αυτά; Το όνομα ή μάλλον το ψευδώνυμο του ταλαντούχου σκιτσογράφου δεν είναι άλλο από το The Rabbit, ο γνωστός σε όλους μας δηλαδή λαγός. Στην ερώτησή μας για το πώς προέκυψε αυτό το όνομα και αν συμβολίζει κάτι μας απαντάει:»Το ψευδώνυμο Rabbit, λαγός, με ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια, πριν αρχίσω να ασχολούμαι συστηματικά με το σκίτσο. Έχει να κάνει με γέλια και ανέκδοτα για λαγούς με καλούς μου φίλους και με πολύ ωραίες αναμνήσεις. Καθώς υπήρχε πριν αρχίσω να ασχολούμαι συστηματικά με τη σκιτσογραφία μου φάνηκε φυσική εξέλιξη να χρησιμοποιήσω αυτό και ως υπογραφή στα σκίτσα μου.»

Ο λαγός μας λοιπόν έχει να παρουσιάσει διάφορες σειρές-κατηγορίες  σκιτσογραφίας, οι οποίες όπως μας εξηγεί είναι διαφορετικές και έχουν προκύψει ανάλογα με την κατάσταση, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ανά περίοδο. Η Αναρχία,βέβαια κλέβει την παράσταση , η οποία μαζί με τα Mice who prefer to fail και τo Little People, είναι οι βασικές σειρές προς το παρόν, αλλά υπάρχουν και κάποιες μικρότερες σε εξέλιξη. Η Αναρχία ασχολείται με την ανατροπή, τις μικρές επαναστάσεις και με τη σύνδεση φαινομενικά ασύνδετων πραγμάτων και κρίνοντας από την ευφυΐα κι τη γλαφυρότητα της δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε αν η Αναρχία είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη ζωή του, για να πάρουμε την εξής «αναρχική» απάντηση  «Όχι. Θεωρώ ότι η ζωή μου είναι αρκετά συνηθισμένη και όχι και ιδιαίτερα επαναστατική».

Τα Μice who prefer to fail ασχολούνται με την επιτυχία, την αποτυχία, αυτό που υπάρχει ανάμεσα από την επιτυχία και την αποτυχία και τη μανία της αυτοβελτίωσης και αυτοκαταστροφής.

Τα Little People είναι μια πιο πειραματική σειρά που προσπαθεί να συνδέσει το cartoon με κάτι πιο εικαστικό, πιο κοντά στη ζωγραφική, με την έννοια του ορισμού και με τη μυθολογία.fly.jpg

Η δουλειά του δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, καθώς και πολλά σκίτσα του είναι σε άλλες γλώσσες. Στην ερώτησή μας για το αν αποσκοπεί σε διεθνή καριέρα και για το πώς αντιμετωπίζεται η δουλειά του στο εξωτερικό μας απαντάει:»Οι πρώτες πιο ολοκληρωμένες σειρές που είχα φτιάξει χρησιμοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικό υλικό σε διεθνείς ανταλλαγές νέων, οπότε πρώτα ξεκίνησα στα Αγγλικά και μετά συνέχισα στα Ελληνικά. Επίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζούσα εκτός Ελλάδας οπότε ήταν φυσικό να κάνω αρκετά σκίτσα στα Αγγλικά. Μου αρέσει να γράφω στα Αγγλικά καθώς έτσι αυτό που κάνω είναι προσβάσιμο και ανοικτό σε πολύ παραπάνω κόσμο. Από την άλλη το χιούμορ βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη γλώσσα, στη slang και σε εκφράσεις που λειτουργούν μόνο στα Ελληνικά. Έτσι χρησιμοποιώ και τις δύο γλώσσες ανάλογα με το τι ταιριάζει ανά περίσταση.»

και συνεχίζει «Όσες φορές επιχείρησα να κάνω κάτι στο εξωτερικό μπορώ να πω πως η δουλειά μου αντιμετωπίστηκε αρκετά φιλικά. Έχω κάνει μια έκθεση στην Ολλανδία και κάποια από τα σκίτσα των Mice who prefer to fail έχουν χρησιμοποιηθεί εκπαιδευτικά σε αρκετές χώρες όπως η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία. Επίσης η Αναρχία αρχίζει όλο και παραπάνω να αρέσει και στα Αγγλικά, υπήρξε για παράδειγμα επαφή με ένα βιβλιοπωλείο στο Βερολίνο, οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος. Δεν υπάρχει βιασύνη αλλά πολύ όρεξη ώστε η οποιαδήποτε προώθηση να γίνει με μεράκι και ωραίο τρόπο.»

Όσον αφορά την πρώτη του επαφή, την ενασχόληση και εξέλιξή του με τη σκιτσογραφία , καθώς και αν αυτή του αποφέρει απολαβές μας λέει : «Ασχολούμαι με το σκίτσο από αρκετά μικρός και πιο συστηματικά περίπου τα τελευταία εφτά χρόνια. Δεν έχω σπουδάσει κάτι σχετικό αλλά έχω κατά καιρούς συμμετάσχει σε διάφορα εργαστήρια, οπότε θεωρούμαι αυτοδίδακτος. Μου αρέσει να αντιγράφω σχέδια από καλλιτέχνες που θαυμάζω, να εξασκούμαι καθημερινά και να προσπαθώ να εκφράσω κάτι με όσο πιο λίγες γραμμές γίνεται.», καθώς και «Μέχρι στιγμής δεν έχω προσπαθήσει να βγάλω τα προς το ζην με τη σκιτσογραφία οπότε ουσιαστικά δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο. Έχω άλλο επάγγελμα από το οποίο βγάζω το εισόδημά μου και η σκιτσογραφία είναι κάτι που κάνω παράλληλα και συστηματικά.»

Για το τέλος τολμήσαμε να του θέσουμε την εξής ερώτηση: «Με το να κρατάς την ανωνυμία σου κάποιοι θα τολμούσαν να σε παρομοιάσουν με τον διάσημο σκιτσογράφο Αρκά. Τι θα έλεγες γι’ αυτό, θα το θεωρούσες τιμητικό ή δε σου αρέσουν οι οποιασδήποτε μορφής συγκρίσεις;» για να πάρουμε την απάντηση: «Στην περίπτωσή μου είναι μάλλον ψευδωνυμία και όχι ανωνυμία καθώς αρκετές φορές συμμετέχω κανονικά με το όνομά μου. Μου αρέσει το ψευδώνυμο πιο πολύ ως παράδοση των σκιτσογράφων. Ο Αρκάς είναι τεράστιος και τον θαυμάζω πάρα πολύ. Με τιμά πάρα πολύ η παρομοίωση αλλά νομίζω ότι δεν στέκει ούτε ως στυλ αλλά ούτε και κυρίως ως επίπεδο.»

Δουλειά του Rabbit Design μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του the rabbit knows, στη σελίδα του στο Facebook Rabbit Design, καθώς και στο instagram  www.instagram.com/rabbit_knows/

Advertisements

Εδώ μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σας. Ευχαριστούμε!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s